Bra att veta om SMS-lån

Funderar du på att ta ett SMS-lån? Har du funderat på om du verkligen behöver låna pengar, kanske det finns något annat sätt att skaffa pengar på? Hur mycket har du tänkt låna? Vad händer om du inte klarar av att återbetala lånet? Vem kan ansöka om ett SMS-lån? Hur går det till att ansöka om ett lån?  Här hittar du massor av nyttig information som det lönar sig att läsa innan du ansöker om ett SMS-lån.

Hur skiljer sig ett SMS-lån från ett banklån?

Ett SMS-lån är mycket olikt ett vanligt banklån. För att kunna se skillnaden mellan dessa två olika typer av lån är det viktigt att man har förståelse för vad SMS-lån vanligen används till. Ett banklån brukar man ansöka om då man tänker investera i någonting stort (och dyrt), t.ex. en bostad, bild, motorcykel, husvagn eller liknande. Däremot så brukar man ta ett SMS-lån för att täcka relativt små och oväntade kostnader som kan inträffa i vardagen, t.ex. att man har kraschat sin bil och behöver betala för reparationen. Denna typen av utgifter kräver att man kan snabbt få tag på pengar och det är exakt det som kännetecknar sms-lån, snabbheten. Man kan enkelt ansöka om ett SMS-lån via webben och få pengar på kontot redan samma dag, men om man ansöker om ett banklån så krävs det ofta att man gör massor av pappersarbete och besöker bankens kontor.

Annat som kännetecknar SMS-lån är att löptiden (alltså tiden hur länge man får låna innan man måste betala pengarna tillbaka) är mycket kortare än vid banklån. För SMS-lån brukar löptiden variera mellan 15-90 dagar, medan löptiden för banklån kan vara upp till tiotals år! Den kortare löptiden gör att den relativa kostnaden och den effektiva räntan blir högre för SMS-lån än för ett vanligt banklån.

Vem kan ansöka om ett SMS-lån?

Alla långivare har sina egna krav enligt vilka de bestämmer om de godkänner din låneansökan eller inte. På allmän nivå kan man säga att kraven för att ansöka om ett SMS-lån är mycket enklare att fylla än kraven för att kunna ansöka om ett banklån.

Det som alla långivare kräver är att:

 1. du är minst 18 år gammal,
 2. du är folkboförd i Sverige (dvs. du har en adress i Sverige),
 3. du har ett svenskt personnummer, och
 4. du har ett svenskt mobiltelefonnummer

Vissa långivare är strängare då det gäller kraven, vilket är positivt eftersom det tyder på att det är en seriös långivare som bryr sig om sina kunder. Vissa långivare ställer krav på att:

 • du måste ha en taxerad inkomst i Sverige (vanligen minst 50 000 kr/år)
 • du inte har en betalningsanmärkning,
 • du inte har ett skuldsaldo, och
 • du är minst 20 år gammal

I de allra flesta fallen så får du din låneansökan godkänt bara du inte har några obetalda skulder till långivaren som du tänker låna ifrån eller andra långivare.

Hur ansöker man om ett SMS-lån via webben?

Att ansöka om SMS-lån via webben är enkelt och det går snabbt! I dagens läge finns det massor av olika kreditgivare (alltså företag som erbjuder SMS-lån) på den svenska marknaden vilket betyder att du har en stor frihet i att välja exakt den långivare som passar bäst just för dig.

Processen som man måste gå igenom då man ansöker om ett SMS-lån skiljer sig lite grann mellan olika långivare, men i de allra flesta fall ser processen ut så här:

 1. Du väljer beloppet som du önskar låna,
 2. du väljer löptiden för lånet,
 3. du identifierar dig med bank-ID, e-legitimation, ett telefon samtal från kreditgivarens kundtjänst eller på något annat sätt,
 4. kreditgivaren kontrollerar dina uppgifter och gör en kreditupplysning,
 5. kreditgivaren ger lånebeskedet (godkänt eller icke godkänt),
 6. kreditgivaren ber dig att bekräfta lånet, och
 7. pengarna överförs till ditt konto

Det är en process som består av flera olika faser men processen brukar gå väldigt snabbt och i de allra flesta fallen så får du pengarna på kontot senast nästa vardag (ifall din låneansökan godkänns).

Hos vissa långivare kan du även ändra på lånets uppgifter efter att du har bekräftat din ansökan, du kan bland annat förändra på förfallodagen för återbetalning. Det går att göra bland annat hos Meddelandelån. Kom ihåg att när du får ett positivt lånebesked så behöver du ändå inte ta ut pengarna och då kommer det heller inte att uppstå några kostnader för processen.

Bekanta dig med olika SMS-långivare